Vápenná - lom Vycpálek 18.11.2018

Po dopoledním prvoponoru v nedalekém Polsku jsme se rozhodli udělat ještě jeden prvoponor, tentokrát už zase v Čechách. Už se mi hodně dlouho nestalo, možná dokonce nikdy, že bych během jednoho dne prvně potápěl na dvou různých lokalitách ve dvou státech. Petr byl lom v pátek odpoledne okouknout a prý to vypadá slušně, do vody s námi ale nešel…

Tak trošku ho podezřívám, že moc dobře věděl, proč se do vody vůbec nevydat, a že na nás tak trošku nalíčil past. Ze břehu to nevypadalo nic moc, ale když už jsme sem dopravili veškeré vybavení, tak to jdeme s Jiřinem prubnout. No vidět je tak jeden metr, místy i míň, podél stěny se dostaneme až do hloubky 12 metrů, tam se mění barva vody z hnědé na zelenou a viditelnost se nepatrně lepší. V zadní části lomu jsme narazili na staré železné schody, jsou celkem dlouhé, odhaduji to na zhruba čtyři metry, je možné, že zde budou i další pozůstatky po těžbě, ale na pořádný průzkum by to chtělo výrazně lepší viditelnost. Z ryb jsme potkali jen několik menších okounů, vyskytovat se zde ale budou i raci, našli jsme jedno klepeto, na celého raka jsme ale nenarazili.

Pravdou je, že jsem se na tento lom byl v minulosti už několikrát podívat a viditelnost zde vypadala většinou ještě hůř než dnes, takže jsme možná trefili nejlepší možnou viditelnost. No alespoň mám tento lom už „odškrtnutý“ ;-)