Steina (Haustein) 2.6.2018

Druhý sobotní ponor jsme si tedy udělali na lomu ve Steině, tady už od pohledu voda vypadala lépe než na Prelle a zřejmě i díky tomu zde bylo i více potápěčů. Nad vodou se to tu změnilo jen trošku, budova základny dostala novou fasádu a přibyly nové točité schody do vody, jinak je vše při starém.

Po zanoření se nám lepší viditelnost potvrzuje, nahoře je vidět okolo 8 metrů. Míříme k vraku potopené lodě, tady už je viditelnost o něco horší, ale takové 4 metry tu jsou také. Při mé minulé návštěvě před několika lety u lodi nebylo vidět skoro nic, tak si to teď vyloženě užíváme a loď fotíme ze všech možných úhlů. Překvapuje mě, jak je vrak krásně zachovalý a čistý, skoro to vypadá jako by ho sem potopili před pár dny a přitom tu leží už asi deset let. Hold německá pečlivost nejspíš funguje i pod vodou a provozovatelé chodí vrak pravidelně čistit.

Od vraku stoupáme podél stěn do hloubky deseti metrů a obeplaváváme celý lom, z této hloubky už je vidět bez problému hladina. Prohlédneme si ještě několik uměle vytvořených atrakcí. U potopeného vozíku je stále krokodýl, kterému v tlamě přibylo plastové kuře. No a všímavý pozorovatel jako já také odhalí, že krokodýl vyměnil svoje digitálky za novější model ;-) U vstupu do vody se nám ukáže i několik okounů a jeden větší kapr, na focení to ale bohužel není, tak rybičky budou až příště.

Dobrou zprávou je, že oba blesky bez problému fungují a odpalují se synchronizovaně. Nejspíše se tedy pod kabel dostal jen nějaký bordel, který bránil správné funkčnosti. Takže není potřeba dělat větší sborku a rozborku a zítra můžeme vyrazit na statek na Hracholusky.