Srní 18.9.2016

Tak jsme se zase po roce vydali na lom Srní. A za ten rok se tady toho celkem dost změnilo, je už hotový jeden domeček jako zázemí pro potápěče, konečně je tu i funkční wc a i okolí lomu je dále upravováno. Jedna nevýhoda oproti minule tu ale je, parkuje se výrazně dál od vody, ale nic tragického.

Po zanoření se vydáváme obeplavat lom ve směru hodinových ručiček, slušná voda je do pěti až šesti metrů hloubky a to zhruba čtyři metry, níže je to tak metr. Držíme se tedy nahoře a nejdříve míříme na místo, kde se zdržují kapři, je jich tu fakt hodně a to hlavně díky tomu, že je zde krmí. To má ale i jednu nevýhodu, množství zvířeného sedimentu dost komplikuje focení. Mihne se tu i několik dalších ryb: bílý koi kapr, sumec, štika, hejno karasů a samozřejmě tu jsou i bělice a okouni. Cestou dál nejdříve narážíme na celkem početnou kolonii mechovek, ale i tady je to hodně zvířené, čím to asi je? ;o) Na protější stěně od vstupu pak potkávám sumce albína, je to celkem macek, ale zdrhá mi do větší hloubky, kde je špatná viditelnost, takže na focení také špatně. Ke konci ponoru ještě potkávám ve stromech několik štíhlat, alespoň ta mě trošku postála před objektivem.

I přes horší viditelnost jsme si to tady celkem užili, příští rok se sem určitě zase přijedeme podívat, co dalšího se tu zlepšilo.