Radnice 18.4.2021

Dostaly se ke mě informace o možnosti potápění na lomu Radnice nedaleko Plzně, který je jinak určený hlavně pro sportovní rybolov. Proběhlo pár telefonátů jaká je viditelnost, kdy bychom sem mohli přijet a v neděli po poledni už zde sestavujeme naše potápěčské a fotografické vybavení. Jsem moc rád, že se k nám přidal i Pepa, který má lom doslova za barákem, a provedl nás po lokalitě, kterou jsme zatím neznali.

Ponor směřujeme hned do hloubky okolo 12-ti metrů, kde je prý viditelnost nejlepší. A opravdu, je zde vidět až okolo pěti metrů, což bylo víc než bych zde čekal. Hned se nám ukazuje několik větších okounů, kteří ale poměrně rychle mizí. V lomu je všude spousta sláviček, které jsou přichycené na prakticky každém pevném povrchu. Nacházím jimi dokonce obalenou i jednu větší škebli, tu od nich samozřejmě očišťuji, aby měla větší šanci na přežití, i když její osud je do budoucna jistě zpečetěn... Tyhle dva druhy prostě spolu nemůžou být na jedné lokalitě, což potvrzuje i náš následný nález již mrtvé schránky obalené slávičkami. Narážíme také na jednoho velkého mrtvého kapra, který nepřežil zimu. Další ryby už bohužel tentokrát nepotkáváme, ale víme, že tu jsou i štiky, candáti, sumci a další bílé ryby.

Až doma z fotografií zjišťuji, že skoro všude jsou také nezmaři, kterých jsem se díky jejich velikosti (malosti) při ponoru vůbec nevšiml. Takže až sem pojedu někdy příště, tak si určitě do vody vezmu macro objektiv.