Přítkov 2.1.2016

V prosinci se nám na vápence v Přítkově celkem líbilo, ale nepodařilo se nám nafotit amury, kteří zde zimovali v jednom stromu, tak jsme se rozhodli, že se sem vypravíme znovu. Jelikož začalo celkem slušně mrznout, je zhruba polovina lomu pod tenkou ledovou krustou, je ale opravdu slabá, tak nebude potřeba se vyvazovat.

Po zanoření se vydáváme směrem k zatopeným stromům, nejdřív cestou nacházím kus volantu ze škodovky, pak samozřejmě spousta porcelánu a po chvíli jsme u torza koloběžky, kterou jsme fotili i minule. A najednou koukáme, že ten předmět vedle není jen obyčejná trubka, ale panzerfaust, neboli pancéřová pěst. Tak to je objev! Nedá mi to a lehce ho zvedám, abych se ujistil, že to není nějaká plastová maketa. Ne není, je pravej. Chvíli ho fotíme a pak se přesouváme k padlým stromům na ryby.

Nejdřív na mě vykoukne velká štika a pak několik kaprů. Amuři jsou zase dobře zalezlí ve stromu a jakmile se člověk přiblíží, tak okolo sebe strašně kalej. Fotit se prostě nedaj, udělal jsem jen jednu „důkazovou“ fotku, kde je poznat, že jde o amura. Je tu i spousta bělic, takže štika tu má o potravu postaráno. Dál opět potkáváme spoustu drobných artefaktů.

Dáváme opět i druhé kolečko a soustředíme se na panzerfaust, Milan kousek od něj nachází druhý, tedy tentokrát jen výmětnici bez hlavice, ta buď urezla nebo nebyla nasazena. Oběma se nám hlavou honí co s tím… Pokračujeme znovu i ke stromům, kde nám tentokrát štika předvádí své lovecké umění a fakt řádí, uloví před náma během deseti minut minimálně pět bělic, přičemž na jeden výpad uloví rovnou dvě. Bohužel to zde bylo tak zakalené a štika lítala jak blázen, takže se z toho žádná alespoň trošku slušná fotka nepodařila.

Po výlezu z vody zvažujeme co s tím panzerfaustem, no ale to až ve zvláštním článku věnovaném tomuto neobvyklému objevu, ten najdete zde.