Löbejün I. 11.-12.5.2019

Na „jedničku“ jsme se během naší víkendové výpravy vydali také hned dvakrát, prvně v sobotu odpoledne. Díky špatnému počasí bylo na lomu jen několik málo potápěčů a tak to skoro nikde nebylo rozkopané a viditelnost se pohybovala okolo 20 metrů.

Sobotní ponor jsme směřovali nejdříve k domečku s čerpadly a pak dál podél stěny. I na tomto lomu byla všude spousta raků, ale tady i spousta ryb, jedna velká štika to má sice bohužel už zasebou (již na ní hodovala spousta raků), ale živých ryb je tu stále dost. Úžasní jsou hlavně jeseteři, kteří potápěče doslova vyhledávají, každou chvíli u nás nějaký z nich byl, až člověk musel dávat pozor, aby ho nekopl. Dále jsme potkali několik velkých kaprů, bělice a samozřejmě okouny, kteří byly akorát po tření a tudíž se dalo najít i mnoho jejich záclonek z jiker.

V neděli odpoledne jsme se na „jedničku“ vrátili. Počasí bylo oproti sobotě přímo parádní, přesto na lom mimo nás nedorazili žádní další potápěči. Co víc jsme si mohli přát, než mít sluncem zalitý lom jen sami pro sebe. A tentokrát se jeseteři obzvláště činili, potkali jsme jak jesetery sibiřské, tak i ruské, hlavně jeden ze sibiřáků byl úplný model. Několikrát mi najel přímo na foťák a jednou se zastavil až o mou masku, takže jsme si koukali několik vteřin přímo do očí na vzdálenost mého a jeho nosu. :-) Tentokrát jsme potkali i několik hodujících raků, poprvé jsem viděl jak rak baští utopenou myš, další si zase pochutnával na mrtvé žábě.

Víkend to byl potápěčsky vydařený, i když bohužel trošku studený, ale pokud by bylo celý víkend krásně, tak by tady byla hlava na hlavě, takhle jsme měli oba lomy skoro sami pro sebe. Myslím, že se na místní lomy zase někdy brzy na víkend vydáme, zázemí na kempování teď máme velmi slušné.