Lahošť 13.3.2016

V minulém týdnu na Lahošti nalezl kolega Míra další panzerfaust, respektive jen samotnou hlavici, která dle pyrotechnika mohla být i vypálena a tak byla mnohem nebezpečnější než ten „náš“ celý na Přítkově. Nakonec tedy bylo rozhodnuto, že bezpečnější ho bude odpálit přímo na místě. Nedalo mi to a po týdnu od odpálení jsme se sem vydali, abychom se koukli, jaký kráter to na dně vytvořilo.

Na místě jsme měli s Mírou sraz, aby nám ukázal místo, kde střela ležela a kde tedy nyní má být kráter. Naplavali jsme po hladině k protějšímu břehu a tam se zanořili. Po chvíli hledání jsme kráter našli (tedy postupně každý zvlášť, jelikož jsme se v horší viditelnosti neudrželi ve skupině) a byl celkem velký, šířka tak 1,5 až 2 metry a hloubka tak 40 až 50 centimetrů. Přímo uprostřed kráteru byl jakýsi dřevěný váleček, říkal jsem si, že bude mít něco společného s tou pancéřovkou a tak jsem ho vzal s sebou. Doma jsem pak z netu zjistil, že se jedná o zadní část střely, ke které byla přidělaná plechová křidélka, která udržovala směr letu střely. Jsou na něm ještě vidět díry po nýtech i zbytky křidélek, jedna část je i poničena výbuchem a je v ní kus šrapnelu.

Od kráteru jsme pokračovali okolo lomu, já se vydal k malému „domečku“, což se ukázalo jako celkem dobrá volba. V něm byl totiž zaparkovaný středně velký amur (tedy v tu dobu jsem si myslel,  že to je amur), odpočíval nahoře v rohu a dokonce mi tam chvíli postál, tak mám konečně trochu slušně vyfoceného amura, tedy v tom jsem žil asi týden, pak mě jeden kolega potápěč upozornil, že se to není amur, ale jelec tloušť, asi jsem si toho amura tolik přál vyfotit, že jsem ho viděl i v tloušti, zmátla mě  asi i chybějící červená barva na ploutvích. Cestou zpět ke břehu jsem pak narazil ještě na cihlové zbytky nějaké další stavby a poměrně velkou opěrnou zeď. Na téhle lokalitě je ještě určitě hodně co objevovat, ale chtělo by to lepší viditelnost a ta tu většinou bývá jen v zimě pod ledem. Tak snad příští rok bude zima lepší, abychom tuhle lokalitu mohli pořádně prozkoumat.