Jesenný 25.7.2021

Po dlouhé době jsem si domluvil normální ponor na naší domovské základně v Jesenným. Tentokrát se ke mě na ponor přidala vzácná návštěva, kamarád Gert z Holandska. Včera navečer jsme ze břehu viděli v lomu plavat sumce, toho jsem tu pod vodou neviděl už několik let, takže cíl dnešního ponoru je jasný.

Zanořujeme se a jdeme na kolečko kolem lomu, přes plato to bereme do zátoky, kde hledám sumce, ale bohužel nic. U zadní stěny důkladně prozkoumávám všechny zatopené kořeny, ale také nic. Koukneme na ponorku, která už za ty roky pěkně obrostla řasami a pokračujeme směrem k Hydronautu. Těsně před ním nacházím sumce, je zalezlý v kořenech a vykukují mu jen vousy a kousek hlavy. Po chvíli ale vyplave, aby si nás také prohlédnul. Koukneme na Hydronauta, je okolo něj několik větších okounů a mihne se tu i štika. Jdu ještě nakouknout do výstupového modulu a hele kdo se tu zabydlel, je v něm další sumec. Tentokrát tedy spíš ještě takové asi půl metrové miminko. Chvilku se okolo nás motá a pak mizí ve volné vodě. Na závěr ještě koukneme na slunečnice, které se tu již evidentně začali rozmnožovat, jelikož je tu spousta malých jedinců. U schodů si pak jedna dospělá chrání své hnízdo a nebojí se zaútočit i na mnohem většího narušitele – potápěče.

Sumci dneska velmi mile překvapili a nejspíš se tu již také vytřeli, jelikož naposledy jsme sem sumce vysazovali asi před 15ti lety a ti měli okolo 1,5 metru. Takže jak jinak by se sem dostal ten malej půlmetrovej?