Gsteinigt 21.8.2021

V sobotu ráno jsme se vydali na ponor na lom mezi Sokolovem a Dolním Rychnovem, který nese oficiální název Gsteinigt, což se snad nedá ani vyslovit. :-D Před lety jsme se tu již párkrát potápěli a vždy tu bylo celkem dost ryb. Voda vypadá velmi slušně, rybáři akorát balí své pruty a tak se krásně prostřídáme.

Hned po zanoření je všude spousta malých ryb, bělice a okouni. U vstupu reje ve dně i několik kaprů a karasů, ti před námi ale hned utíkají. Bereme to nejdříve podél levého břehu, kde v rostlinách vyhlížíme nějakou štiku, bohužel ale nemáme štěstí, ani v leknínech se žádná větší ryba neschovává. Překvapuje mě pivní lahev, která je zarostlá ve stěně, díky tomu si uvědomuji, že část lomu byla zavážená struskou a lze v ní tedy najít všemožné věci. Bereme to pak na druhou stranu od vstupu, kde ve stromech potkáváme několik kapříků a na dně drobné pozůstatky lidské činnosti, včetně několika izolátorů.

Když se u vstupu vynoříme, všimnu si, že se na kmenu tyčícím se nad hladinu, vyhřívá želva. Rozhodneme se, že se tedy k ní zkusíme trošku přiblížit, jen to dořeknu, tak skočí do vody a zmizí. Zkoušíme jí najít ještě pod vodou, ale bez výsledku. Při odjezdu z lokality se už želva zase sluní na kmenu, než si ale stačím přehodit dlouhé sklo, tak opět zmizí pod hladinou. Snad na ni budeme mít větší někdy příště. ;-)