Fojtka 11.4.2021

Z Liberecké přehrady jsme se přesunuli na Fojtku. Z důvodu lepšího a bližšího přístupu k vodě jsme místo ponoru z pláže, zvolili vstup od konce přehrady. Tady je dost místa na parkování a k vodě je to jen pár kroků. Před ponorem jsem ještě vyměnil těsnící kroužek na rukavici, aby mi tam zase neteklo.

Po zanoření je viditelnost velmi pěkná, odhaduji to až na 4 metry, ale čím jsme klesali hlouběji, tak tím se to bohužel zhoršovalo, u dna bylo vidět tak metr. Na dně je skoro všude naházené krmení pro ryby od všudy přítomných rybářů. Spoustu vlasců jsme si všimli a úspěšně jsme se jim vyhnuli, ale jednoho jsem si nějak nevšiml. Takže jsem se stal určitě největším úlovkem daného rybáře. A dost možná i jediným úlovkem dnešního dne, protože pod vodou jsme nepotkali ani ploutev… Ze života jsem potkal jen jednu škebli, ryby se tedy nejspíše dnes srocovaly spíše u hráze, ze které byli vidět kapři.

I tak to nebyl špatný ponor a na konci přehrady jsme našli starou panelovou cestu, která končí jakýmsi betonovým blokem s malými česly. Je dost možné, že to je původní přítok vody do přehrady.