Bonaire 7.-21.4.2023

Karibský ostrůvek Bonaire jsme prvně navštívili v březnu 2022 a doslova nás nadchnul, proto se na něj v roce 2023 vypravíme znovu! Bonaire je malý ostrov v Karibiku, který je součástí Holandských Antil (Aruba, Bonaire, Curacao), někdy se tomu také říká karibské ABC. Tento malý ostrůvek, který má jen 288 km² je ve skutečnosti potápěčským rájem, kam míří na ponory potápěči z celého světa. Na ostrově je více než 85 potápěčských lokalit, z nich většina je dostupná přímo ze břehu. Nejlepší je ale ta potápěčská volnost, můžete se totiž doslova potápět kdy chcete a kolikrát denně chcete. Máme zde totiž půjčená terénní auta s korbou na potápěčské vybavení, na dive centru si vyzvednete plné lahve a můžete se volně pohybovat po ostrově a vybírat si lokality, kde se chcete zanořit a to v jakoukoliv denní i noční hodinu. 

Na Bonaire vyrazíme 7. dubna a zpět do ČR se vrátíme 21. dubna, zvolili jsme termín přes Velikonoce, kdy jsou paradoxně levnější letenky a navíc ušetříte pár dní dovolené. ;-)  Program je následující:

7.4. - odlet z Prahy na Bonaire přes Amsterdam, přílet na Bonaire večer, převzetí aut, ubytování

8.4. - volný den, vyřízení administrativy, nákupy, prohlídka ostrova

9. - 19.4. - potápění, koupání, výlety, zábava ;-) 

20.4. - odlet z Bonaire ve večerních hodinách

21.4. - přílet do ČR v odpoledních hodinách

Ubytováni budeme opět v apartmánech či vile s vlastní kuchyní, kdo tedy bude chtít, může se stravovat sám. Jinak na ostrově je u pláží spousta street foodů, kde se můžete velmi dobře najíst a ochutnat i takové speciality jako je třeba burger z perutýna. Najdete zde i spoustu restaurací a hospůdek, které nabízejí i pro nás trošku netradiční jídla, třeba jako polévku či ragů z leguána, který na ostrově žije opravdu hodně. Pronajatá budeme mít terénní auta (Pick Up), která mají korbu pro pohodlnou přepravu potápěčské výstroje. Kdykoliv během dne si na základně vyzvedneme plné potápěčské lahve a můžeme vyrazit na kterýkoliv dive point, který nás napadne. Samozřejmě budeme mít mapku jednotlivých dive pointů, které jsou pak na místě označeny žlutým kamenem s názvem lokality. Jednoduše tedy dojedeme na lokalitu, nastrojíme se a hurá do vody. Nemusíme samozřejmě ani jezdit všechna auta společně, ale každý může vyrazit jinam, podle toho co bude chtít pod vodou vidět. Každý se tedy může potápět tak jak se mu zachce, můžete si dát třeba jen jeden ponor, nebo klidně třeba pět včetně nočních.

Pod vodou je toho k vidění opravdu hodně. Ve vodách okolo ostrova žije více než 350 druhů ryb a 57 druhů korálů. Na prvním místě bych asi jmenoval havýše (box fish), kterých tu je neuvěřitelné množství. Prakticky při každém ponoru ale narazíte i na ježíky, trubkotlamky, kanice, murény, ostence, ploskozubce, barakudy a mnohé další ryby. Dá se tu ale potkat i rozedranec (frogfish), kterého jsme tu minule našli hned několikrát. Samostatnou kapitolou jsou tarponi, ti zde dorůstají délky skoro dvou metrů a při nočních ponorech jsou tak zvědaví, že do nás skoro naráželi. Žádné nebezpečí od nich však nehrozí. Hojně jsou pod vodou zastoupeni také bezobratlí, viděli jsme spoustu druhů krabů a krevet, ale také langusty, listorožce, strašky, nebo chobotnice a olihně. Často nás při ponorech doprovázeli také karety, eagle rays a jednou dokonce i delfíni. Pro milovníky železa je zde vrak lodi Hilma Hooker, který lze bezpečně penetrovat a dostat se až do strojovny. Podvodní fotky z minulé návštěvy najdete zde.  

Nebude to ale jen o potápění, uděláme si celodenní výlet do Washington Slagbaai Park, který se nachází na severu ostrova a můžeme v něm například v mokřadech pozorovat hejna plameňáků, pelikány, nebo všudypřítomné leguány a další ještěry. Vypravíme se také do druhého většího města ostrova Rincon, kde navštívíme místní pálenici a ochutnáme její výrobky a v lokální restauraci ochutnáme leguána. Podíváme se také na těžbu mořské soli nebo na domečky, ve kterých žili otroci, kteří sůl těžili. Na ostrově je rovněž několik krásných pláží, které budou využívat asi hlavně nepotápěči, ale myslím, že i my si na nich chvilku zalenošíme a zrelaxujeme mezi ponory. Report o tom jak probíhala naše minulá výprava najdete zde

Předpokládané náklady potápěč 43.900,- Kč 

Předpokládané náklady nepotápěč 34.900,- Kč 

V nákladech je zahrnuto:

- ubytování v apartmánu nebo ve vile (dvoulůžkové pokoje) na 13 nocí

- pronájem vozidel včetně pojištění a tax

- neomezené potápění 10 dní (pouze potápěči), kdo má kvalifikaci NITROX, může všechny ponory dělat s Nitroxem

- poplatek za vstup do rezervace

- vstupní poplatek na ostrov (turistická taxa)

 

V nákladech není zahrnuto:

- letenka (cca 20 tisíc)

- jídlo

- pohonné hmoty do vozidel

- potápěčské vybavení (mimo lahví a olova)

 

Pokud se k nám chcete přidat, nebo máte nějaké dotazy, klidně mi volejte na 773 944 806